Vårdnadshavare till en niondeklassare som ska välja gymnasium till våren? Vi hjälper dig att navigera dig i den djungel som gymnasievalet kan upplevas vara!


Ja, allt detta med gymnasieval kan minst sagt upplevas en aning förvirrande. Självklart vill vi stötta våra ungdomar så gott det bara går, men det är inte alltid så lätt med alla dessa begrepp, kursplaner, alternativ och möjligheter.


För att välja gymnasium för 30, 20 eller till och med så sent som 10 år sedan var inte samma sak som det är idag. Så sent som förra året gick Skolverket ut med nya direktiv som gjorde skillnaden mellan yrkesförberedande program och högskoleförberedande program ännu mindre än vad den tidigare varit. Idag får du nämligen grundläggande högskolebehörighet på ALLA gymnasieprogram – skillnaden är att du på yrkesförberedande program har möjligheten att välja bort vissa kurser som ger högskolebehörighet och ersätta med andra kurser. 

Vi på CNG värderar möjligheten att få skapa sin egen framtid högt – och det är faktiskt inte alltid så solklart vad man vill att ens framtid ska vara när man som niondeklassare sitter och ska göra sitt gymnasieval. Därför görs inriktningsval och val av tillvalskurser i slutet av årskurs ett, när våra elever fått känna in vad som de är intresserade av.

Ett vanligt antagande är att ett program med avancerade kurser skulle ge bättre förutsättningar för universitetsstudier. Något som inte är osant i sig, men behöver förklaras mer ingående för att ge en fullständig bild av sanningen. 


 För att kunna läsa vidare behövs vissa kurser – vilka kurser som behövs varierar mellan olika utbildningar. För vissa utbildningar räcker det med den grundläggande högskolebehörigheten, medan andra kräver ytterligare kurser från gymnasiet. Vet din ungdom redan nu vad det är för utbildningar som lockar efter gymnasiet går det att HÄR läsa om vilka kurser som behöver avklaras på gymnasiet. Då kan ni sedan läsa i gymnasieutbildningarnas kursplaner för att se vad som överensstämmer bäst. HÄR går det att hitta information för samtliga gymnasieprogram och HÄR hittar du kursplanerna för respektive program som vi på Curt Nicolin Gymnasiet erbjuder. Detta är grunden för vad vi erbjuder på våra olika program, men i det fall en elev på ett program önskar läsa till en kurs som erbjuds på ett annat program, gör vi alltid vårt yttersta för att lösa detta. Om detta skulle vara aktuellt för just din ungdom – kontakta oss så hjälper vi er! 
Viktigt att poängtera i detta är dock att samma betyg i olika kurser med samma poängantal ger samma högskolepoäng. Därför är det värt att ta i beaktning vilka kurser som eleven i fråga har bäst förutsättningar att lyckas i. På så vis är chansen för höga poäng inför valet av vidarestudier högre. 

Alla är vi olika – en del niondeklassare har vetat sedan mellanstadiet vad de vill bli när de blir stora, medan andra står och velar mellan olika möjligheter in i det sista. För att hjälpa din ungdom att göra ett så välgrundat val som möjligt har vi några tips:


-          Besök skolan! De allra flesta gymnasieskolor erbjuder Öppet hus och besök under en vanlig skoldag. Åk till skolan! Känn in, ställ frågor, testa resvägen. Det är trots allt en plats där tre år av ens liv ska spenderas till stor del och det är nästintill omöjligt att få en ordentlig känsla innan man är på plats. CNG erbjuder Hälsa på-besök som bokas HÄR och vi hoppas självklart att vi får träffa er på vårt Öppet hus den 5 december kl 17-20 som ni kan läsa mer om HÄR. Varje år arrangerar vi även en tjejkväll där vi bjuder in tjejer som går i åttan och nian till att besöka oss och testa på våra olika program. Mer information och anmälan till det evenemanget finner ni HÄR

-          Gör en kravlista! Sätt dig ner tillsammans med din ungdom och försök lista ner vad som är viktigast för just den personen. Kanske är det att inte ha för lång resväg, möjligheten till extra studiehjälp, att få läsa kurser som just den individen brinner lite extra för, vilka förmåner som erbjuds eller att bara få ha tre riktigt roliga år. Listan blir sedan en bra grund att utgå ifrån inför t.ex. Öppet hus och Gymnasiemässan för att kunna välja bort eller lägga till skolor och/eller utbildningar. 


Förhoppningsvis har du nått slutet på denna text med en ökad förståelse för hur du ska guida din ungdom genom gymnasievalet. Det är inte helt enkelt – vi förstår det. Tveka inte på att höra av er till oss om ni har några fler frågor eller funderingar!